• Darujte 2 % na podporu skvalitnenia výchovno-vzdelávacieho procesu školy
          • Darujte 2 % na podporu skvalitnenia výchovno-vzdelávacieho procesu školy

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% z daní a pomôžte tak podporiť a rozvinúť telesnú kultúru a skvalitniť výchovno-vzdelávací proces našej školy.

            2% zo svojich daní z príjmov môžete venovať nadácii Spoločne pre región, ktorá už viac rokov spolupracuje s našou školou. Všetky vyzbierané finančné prostriedky, v plnej výške 100%, nadácia zasiela našej škole. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní aktivít v prospech našich detí.

            Bližšie informácie k 2% a potrebné tlačivá na stiahnutie nájdete v prílohách.

            Postup pri vypĺňaní tlačív:

            1/ POTVRDENIE O ZAPLATENÍ DANE Z PRÍJMOV ZO ZÁVISLEJ ČINNOSTI na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2% alebo 3% zaplatenej dane fyzickej osoby podľa zákona č. 595/2003 Z. z. VÁM NA VYŽIADANIE VYDÁ VÁŠ ZAMESTNÁVATEĽ.

            2/ VYHLÁSENIE (ktoré tvorí prílohu) stačí vytlačiť a podpísať v kolónke podpis daňovníka. Ostatné údaje podľa Potvrdenia o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti vypíše zamestnanec našej školy, ktorý spracúva podklady k 2% a následne doručí všetky tlačivá za školu na príslušné daňové úrady.

            Obidve tlačivá prosím odovzdajte triednym učiteľom.

            Ďakujeme!

        • Starostlivosť o vtáčiky v zime
          • Starostlivosť o vtáčiky v zime

          • V mrazivom zimnom období sa vtáčikom v prírode hľadá potrava veľmi ťažko. Preto žiaci C variantu, spolu s pani učiteľkami, vyrobili kŕmidlá pre vtáčiky. Spoločne sa naučili, akú potravu môžu vtáčikom do kŕmidla pripraviť, teplo sa naobliekali a pripravené pochúťky pre vtáčiky rozvešali na stromy na školskom dvore.

            Mgr. Beáta Banasová

        • Medovníkovanie v triedach B a C variantu
          • Medovníkovanie v triedach B a C variantu

          • Predvianočný čas prináša so sebou neodolateľnú vôňu medovníkov. Nelenili sme ani my, v triedach B a C variantu a sladké medovníky sme nie len upiekli, ale aj prekrásne vyzdobili. Deti pilne pracovali, rozvíjali si jemnú motoriku a upevňovali kamarátske vzťahy. V triedach zneli ľubozvučné koledy a všade bol priam bytostne prítomný duch Vianoc, najkrajších sviatkov roka. Deti sa utvrdili v tom, že je dôležité dávať, a nie len dostávať. Skromnosť, láska a pohoda, to je pravá podstata Vianoc.

            ,,Pamätaj si, že ak nenájdeš Vianoce vo svojom srdci, určite ich nenájdeš pod stromčekom.”

            Mgr. Erika Karafová

        • Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • 21.12.2023 sa chodba SŠI premenila na čarovnú rozprávku. Naše deti si pod vedením svojich učiteľov a asistentov, pre rodičov a starých rodičov, nacvičili nádherný vianočný program. Myslím, že potešil nejednu dušičku a mnohým vyhŕkli aj úprimné slzy vďaky a dojatia. Spievalo sa, tancovalo, vinšovalo, recitovalo i koledovalo. Deti si program skutočne užili a všetkých opäť raz presvedčili o tom, aké sú šikovné, kreatívne a talentované. Všade bolo cítiť nádhernú, zázračnú vianočnú atmosféru. Na záver pani riaditeľka popriala  všetkým krásne, pokojné a požehnané sviatky. Rozlúčili sme sa spoločným, dojímavým spevom Tichej noci.

            ,,Vianoce sú láska, zakaždým, keď ľúbime, zakaždým, keď darujeme, sú Vianoce.“

             Mgr. Martina Koišová

          • Vianočné prianie

          • Prichádza sviatočný čas,
            na ktorý sa dlho tešil každý z nás.
            Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha,
            vianočnej nálade každý z nás podlieha.
            Zabudnime na smútok, zanechajme zvady,
            buďme k sebe milí, dobrí
            a majme sa radi!
            Prišiel čas vianočný, zvonček tíško cinká,
            každému sa splní túžba, aspoň malilinká...
            Šťastné a veselé želajme si spolu,
            a potom spoločne k štedrovečernému stolu!

            Veselé Vianoce praje kolektív žiakov a zamestnancov SŠI Bytča.

        • Zima a zimné aktivity v školskom klube detí a školskom internáte
          • Zima a zimné aktivity v školskom klube detí a školskom internáte

          •  

            Spadla vločka maličká, studená je trošička.

            Čo by sme sa zimy báli? Hneď si dáme čižmy, šály.

             

            Zima v školskom klube detí a v školskom internáte bola zábavná, tvorivá, veselá a poučná. S deťmi sme sa rozprávali o zime. Nezabudli sme ani na ľudové zvyky a tradície v zimnom období. Čítali sme a pozerali rozprávky o zime, naučili sme sa básničky a pesničky. Hrali sme zábavné hry, cvičili, ale aj oslavovali. Deti potešila aj snehová nádielka. Zapojili sme sa do krásnej akcie – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. V decembri sa veľa kreslilo a tvorilo. Deti si maľovali a vyrábali ozdoby z papiera – zimné mesto, snehové vločky, Mikuláša, snehuliaka, vianočný stromček, anjelikov, adventný veniec, pozdrav k Vianociam a mnoho iného. Vyhotovili sme veľa krásnych výrobkov na vianočné trhy. Internátne deti sa zúčastnili akcie v meste - Stretnutie s Mikulášom a rozsvietenie vianočného stromčeka. Okrem iného sme nacvičovali program na vianočnú besiedku. Predvianočnú náladu nám spríjemňovali vianočné koledy. U detí sme rozvíjali predovšetkým tvorivosť, kreativitu, samostatnosť, jemnú motoriku a schopnosť spolupracovať v skupine.

             

            Šťastné, veselé a pokojné vianočné sviatky prajú deti a vychovávateľky ŠKD a ŠI.

             

            Mgr. Lenka Kelemecová

        • Zavítal k nám Svätý Mikuláš
          • Zavítal k nám Svätý Mikuláš

          • Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú tašku, daj nám darov, svojich trošku...

            Keďže v našej škole máme len dobré detičky, tak aj tento rok prišiel ich potešiť a obdarovať Mikuláš, ktorý mal aj svojich pomocníkov anjelov a samozrejme aj čertov. Deti sa na Mikuláša svedomito pripravili, predniesli mu krásne básničky, zaspievali pesničky, namaľovali aj vianočné obrázky a sľúbili mu, že budú dobré a svedomito si budú plniť školské povinnosti. Mikuláš s anjelikmi porozdávali deťom sladkú nádielku, z ktorej mali všetky detičky veľkú radosť a úsmev na tvári. A čerti? Aj tento rok vyšli naprázdno...

            Kytková, Papánková, Sakalová, Játiová

        • O pohár Špeciálnych olympiád Slovensko
          • O pohár Špeciálnych olympiád Slovensko

          • Dňa 22.11.2023 sa u nás konal pod záštitou Špeciálnych olympiád Slovensko 2. ročník O POHÁR ŠPECIÁLNYCH OLYMPIÁD SLOVENSKO V STOLNOM TENISE. Súťaž sa konala v priestoroch Gymnázia Bytča a Základnej školy E. Lániho v Bytči. Súťaže sa zúčastnilo 31 športovcov zo SŠI Bytča, SŠI Kysucké Nové Mesto, SŠ Vrbové, Centra pre deti a rodiny Bytča, SŠI Žilina-Fatranská, Spojenej školy ŠK Manín Považská Bystrica, SRRZ-RZ pri Spojenej škole Púchov, SŠ Dobšiná a SŠ Nová Baňa. Športovci súťažili v ôsmich kategóriách: chlapci, dievčatá, dvojhry a štvorhry. Inklúziu sme preniesli do poslednej kategórie, ktorá spojila športovcov z bežných škôl so športovcami zo špeciálnych škôl. Každú hru si doslova užívali! Atmosféra bola veľmi pohodová, priateľská a uvoľnená. Športovci si za svoje výkony vybojovali medaily, stužky, poháre a vecné ceny. Pevne veríme, že všetci odchádzali s príjemným športovým zážitkom a už teraz sa tešíme na ďalší ročník. Veľká vďaka patrí rozhodcom a spoluorganizátorom, za super spoluprácu pri realizácií súťaže. 

            V priloženom linku si môžete pozrieť výsledkovú listinu: https://specialolympics.sk/wp-content/uploads/vysledky-ST-Bytca-2023.pdf

            Mgr. Patrícia Hrobáriková

        • Ocenenie vo výtvarnej súťaži
          • Ocenenie vo výtvarnej súťaži

          • Dňa 18.12.2023 sme na pôde našej školy privítali riaditeľa Regionálneho úradu školskej správy v Žiline, PaedDr. PhDr. Dušana Galbavého, PhD., a Mgr. Lenku Ferenčákovú, ktorí odovzdali cenu riaditeľa RÚŠS v Žiline nášmu žiakovi Jozefovi Papajovi za výtvarnú prácu v súťaži Červená stužka v boji proti HIV/AIDS 2023. Srdečne ďakujeme!

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Táto šľachetná predvianočná akcia spája ľudí po celom Slovensku. Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a napriek neľahkej dobe, ktorú žijeme, vedia byť ľudia k sebe láskaví, milí, štedrí a prajní. Rodičia našich žiačikov sú úžasným príkladom pre svoje ratolesti a ani malú chvíľočku nezaváhali a spoločne sme pripravili darčeky pre našich seniorov do ZPS Jesienka Bytča. V triede sme spolu s deťmi zabalili sladké aj slané dobrôtky, teplé ponožky, čaje, šály, knihy či malých anjelikov. Tieto krabice pre babičky a deduškov, plné lásky, sme previazali srdiečkom každého jedného žiačika. Deti veľmi dobre vedia, že v živote je dôležité sa rozdeliť, pomôcť, pohladiť, objať... Verím, že práve ten náš úprimný darček bude pre starkých krásnym prekvapením pod vianočným stromčekom.

            Ďakujem pani učiteľke Tonke Ďurajkovej a jej sovičkám zo 4.C zo ZŠ E. Lániho za spoločné zorganizovanie akcie. Verím, že hrejivý pocit dobra a láskavosti ostane v srdiečkach a mysliach našich detí navždy.

            ,, Každý dar, aj keď malý, je v skutočnosti veľký, ak je darovaný s láskou.“

             Mgr. Martina Koišová

        • Červené stužky 2023
          • Červené stužky 2023

          • Každoročne si 1. decembra pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Symbolom sa stala červená stužka, ktoré je zároveň aj názvom kampane  boja proti AIDS.

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého jedného z nás. Pri tejto príležitosti sme sa so žiakmi 8. a 9. ročníka zúčastnili Sedemnásteho ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky, ktorú pod záštitou p. Dr. Hakobyana Tatula, riaditeľa Kancelárie WHO na Slovensku a s podporou MŠVVaŠ SR, Regionálneho úradu školskej správy v Žiline, organizovalo Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline.

            Pre žiakov bola pripravená odborná prednáška na tému „HIV/AIDS“, ktorú viedol MUDR. Lukáš Murajda PhD. a „Ipčko - téma duševného zdravia“, prostredníctvom ktorých sa dozvedeli množstvo podnetných informácií.

            V rámci kampane tiež prebiehala výtvarná súťaž s názvom „Červená stužka v boji proti HIV/AIDS 2023“. Za nádherné diela boli ocenení: Ivana Stolárová (2. miesto) a Jozef Papaj (cena riaditeľa Regionálneho úradu školskej správy v Žiline). Srdečne blahoželáme našim výhercom a ďakujeme aj ostatným žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže. Svojimi tematickými výtvarnými prácami podporili realizáciu kampane, no zároveň prispeli k zvýšeniu povedomia a informovanosti o danej problematike.

            Mgr. Denisa Siládiová, Mgr. Katarína Hrtánková Sečňová

        • Keď si kamaráti pomáhajú
          • Keď si kamaráti pomáhajú

          • V rámci Dňa boja chudobe (17.10.) a inklúzie so ZŠ E. Lániho v 4.C triede usporiadali deti a ich rodičia zbierku potravín a oblečenia pre kamarátov zo ŠZŠ. Je veľmi šľachetné a dobrosrdečné priniesť v dnešnej náročnej a uponáhľanej dobe trošku lásky, ľudskosti a spolupatričnosti do bežných, všedných dní. Veľké ďakujem patrí všetkým úžasným rodičom detí zo 4.C. Ste skvelým príkladom pre svoje ratolesti, učíte ich nezištne sa rozdeliť, podať pomocnú ruku, a to že nie je dôležité hmotné bohatstvo, ale skutočné priateľstvo a úprimné medziľudské vzťahy.

            ,, Všemohúci Bože, priveď nás naspäť k jednoduchosti a chudobe, to sú jediné hodnoty života, ktoré nás môžu urobiť šťastnými.“ ( J. J. Rousseau)

            Mgr. Martina Koišová

        • Pozvánka na Vianočné trhy
          • Pozvánka na Vianočné trhy

          • Srdečne Vás pozývame na prezentáciu výrobkov žiakov našej školy, ktorá bude spojená s vianočnými trhmi. Podujatie začína v pondelok, 11.12., v čase od 11,00 hod. do 15,30 hod. a bude pokračovať v utorok, 12.12. a v stredu, 13.12. ráno od 7,00 hod. do 8,00 hod a od 11,00 hod. do 15,30 hod. Srdečne Vás pozývame!

          • Rozvíjanie finančnej kultúry

          • Spojená škola internátna v Bytči je so svojimi organizačnými zložkami – Špeciálna základná škola, Základná škola pre žiakov s autizmom a Praktická škola – zapojená do programu FinQ, ktorý predstavuje komplexný program finančného vzdelávania.

            Cieľom programu je naučiť žiakov myslieť a správne sa rozhodovať v kontexte financií. Program sa zameriava na zlepšovanie finančnej kultúry a rozvoj kompetencií žiakov na každom vyučovacom predmete. V školskom roku 2023/2024 prebieha odborné vzdelávanie pedagogických zamestnancov školy. Následne bude metodika FinQ vzdelávania implementovaná priamo vo vyučovacieho procesu. Samotní žiaci budú prechádzať úvodným zisťovaním úrovne kompetencií, pri ktorom bude stanovená východisková úroveň meraných kompetencií z čitateľskej a matematickej gramotnosti, posudzovania a rozhodovania sa. Počas realizácie programu bude napredovanie žiakov opakovane merané. Škola bude zavádzať program FinQ do tried postupne, v priebehu troch rokov by sa mal s FinQ  programom stretnúť vo vyučovacom procese každý žiak.

            Snahou je podporovať vzdelávanie žiakov tak, aby sa z nich stali pripravení občania pre reálny život v spoločnosti.

            Mgr. Júlia Moravíková

        • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice ,, Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.“
          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice ,, Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.“

          • Naša školská knižnica je skutočne nádherným miestom, kde sa stretáva veda, um, rozum a vzdelanie. Police sú plné všakovakých kníh. Nájdeme tu nielen rozprávky, dobrodružné príbehy, básne, povesti, bájky i báje, ale aj encyklopédie a knihy odborné. Pomocou nich môžeme nahliadnuť do sveta prírody, vesmíru aj do živočíšnej ríše. Knihy nám otvárajú svoju hrejivú náruč a pomocou nich spoznávame zákony fyziky, chémie, biológie a fungovania ľudského tela. Naše priateľky, knihy, sú šťastné, keď si v nich listujeme, čítame, prezeráme obrázky. Sú studnicami múdrosti a skutočným bohatstvom. Rozširujú naše obzory, predstavivosť, fantáziu. V jednej chvíli sme chrabrými rytiermi, potom zase Harry Potter alebo Alenka z krajiny zázrakov. Môžeme poľahky cestovať a navštíviť exotické krajiny či egyptské pyramídy.

            ,, Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte.“ ( Dr. Seuss)

            Aj tento školský rok sme sa 23. októbra 2023 stali neoddeliteľnou súčasťou našej školskej knižnice. Spolu sme načreli do rôznych krás, ktoré nám naša školská knižnica dennodenne ponúka.

            V početnej konkurencii sme obsadili pekné 24. miesto spomedzi 167 základných aj stredných škôl z celého Slovenska.

            ,, Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.“ ( Alan Bennett)

            Mgr. Jana Kačincová, Mgr. Martina Koišová

        • Beseda s mestskými policajtmi
          • Beseda s mestskými policajtmi

          • V utorok, 21.11.2023, zavítali do našej školy zástupcovia Mestskej polície v Bytči. Našťastie, neprišli riešiť priestupky ani zločiny! Ich návšteva mala edukačno-preventívny charakter.

            Žiakom 1. stupňa pripravili besedu, v ktorej sa zamerali najskôr na dopravnú výchovu. Pripomenuli im, ako sa bezpečne pohybovať po cestnej komunikácii, ako jazdiť na bicykli, že je nevyhnutné používať reflexné prvky, nosiť prilbu a za každých okolností treba byť pozorný a ostražitý. Druhá časť besedy bola pre deti oveľa zaujímavejšia. Mali možnosť pozrieť si výstroj a výzbroj mestských policajtov. Žiaci s úžasom chytali do rúk policajnú vestu, putá, obušok... Niektorí si dokonca vyskúšali aj nepriestrelnú vestu. Tváre mladších žiakov vzhliadali k policajtom s obdivom a rešpektom.

            Druhá beseda, určená starším žiakom, bola zameraná na protidrogovú prevenciu, kriminalitu, priestupky a trestné činy. Okrem toho sa žiaci dozvedeli o základných úlohách, oprávneniach a povinnostiach príslušníkov mestskej polície. Žiakom uviedli konkrétne prípady, ktoré musia každodenne riešiť. Práca mestských policajtov je naozaj veľmi náročná a o to viac si vážime, že si našli čas a venovali ho našim žiakom. Tešíme sa na ďalšie stretnutie!

            Mgr. Katarína Hrtánková Sečňová

        • Prezentácia SOŠ strojníckej z Kysuckého Nového Mesta v Sobášnom paláci v Bytči
          • Prezentácia SOŠ strojníckej z Kysuckého Nového Mesta v Sobášnom paláci v Bytči

          • V stredu, 15.11.2023, sme sa so žiakmi našej školy prišli pozrieť do Sobášneho paláca v Bytči na prezentáciu SOŠ strojníckej z Kysuckého Nového Mesta, kde majstri tejto školy spolu so svojimi študentmi ukázali množstvo krásnych prác. Atraktívne boli hlavne modely áut na vodíkový pohon, ktoré si mohli všetci vyskúšať, našu pozornosť upútala aj skutočná vlastnoručne vyrobená štvorkolka skonštruovaná taktiež na vodík. Kochať sme sa mohli aj tradičným umením kováčskeho remesla, kde nám učni umeleckého kováčstva ukázali výrobu rôznych dekoračných predmetov zo železa. Táto prezentácia určite obohatila každého z nás a opäť potvrdila, že “Remeslo má zlaté dno!“. Ďakujeme.

            Mgr. Mária Poliaková, Ing. Petra Bučová

        • Svetlušky a Krajina nádeje
          • Svetlušky a Krajina nádeje

          • Čaro okamihov a nezabudnuteľných zážitkov sú v jednoduchých momentoch, ktorými nás naše deti obdarovávajú.

            Aj tento rok Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici pripravilo oblastnú súťaž v tvorivosti žiakov špeciálnych základných škôl SVETLUŠKY. Kino Mier ožilo úsmevom, radosťou a neutíchajúcim potleskom. Veľkú dávku odvahy, talentu a zručnosti  predviedli naši žiaci vo viacerých disciplínach: modelovanie, skladanie puzzle, spev a tanec. V modelovaní boli ocenení Terezka Halíčková, ktorá získala cenu poroty a Peter Minárik, ktorému patrilo 2. miesto. Tanečné kreácie a nádherný príbeh predviedli naši žiaci v choreografií Úsmev v srdci, za ktorú získali famózne 1. miesto.

            Súčasťou podujatia je aj oblastná výtvarná súťaž pre žiakov špeciálnych základných škôl KRAJINA NÁDEJE. Za nádherné kresby boli ocenení Danko Kováčik a Terezka Halíčková.

            Niekedy stačí zavrieť oči a otvoriť srdce, a nám sa objaví neskutočný obraz sily, odhodlania a radosti. Ďakujeme Svetlušky, že aj my sme mohli s našimi žiakmi zažiariť.

            Mgr. Mária Holáčiková

        • NO BARRIERS FESTIVAL
          • NO BARRIERS FESTIVAL

          • Súčasťou nádherného tanečného podujatia v Bratislave sme v sobotu 28. októbra 2023 boli aj my. Prvý ročník festivalu NO BARRIERS bol neskutočný a doslova famózny. Dom kultúry Lúky v Bratislave ožil tancom, talentom, potleskom a skvelými ľuďmi, ktorí vytvorili nádhernú atmosféru. Pódium patrilo umelcom a hlavne tanečníkom z celého Slovenska. Odprezentovali sme sa nielen tancom, ale aj krásnymi prácami a výrobkami našich žiakov, do ktorých spolu so svojimi učiteľmi vložili kreativitu, fantáziu a kus svojho srdca. Naši žiaci boli úžasní a svojim odhodlaním vytvorili nádherný obraz, plný sily a ladnosti. Ďakujeme žiakom za skvelé výkony za ich zanietenie prekonávať bariéry. Ďakujeme skvelým učiteľom, že sú súčasťou splnených detských snov.

            Niekedy netreba slová, stačí sa jednoducho pozerať a splynúť s radosťou detí, ktorá veríme, že Vás okamžite pohltí.

            Mgr. Paulina Hujová, Mgr. Mária Holáčiková