• Chlieb náš každodenný
          • Chlieb náš každodenný

          • Objav chleba bol významnou udalosťou vo vývoji človeka. Starí Sumeri pripisovali chlebu dušu, v Mezopotámii sa stal chlieb súčasťou hieroglyfického znaku pre jedlo. Francúzi, keď chvália, povedia: ,, Si dobrý ako chlieb.“ Slovanský zvyk je vítať hostí chlebom a soľou. Aby si naše deti uvedomili a pochopili význam a dôležitosť chleba v každodennom živote, absolvovali žiaci 3. a 4. ročníka návštevu PEKÁRNE NA KLÁSKU. Milá pani majiteľka nás privítala a uviedla priamo do ,,srdca“  pekárne, kde nám všetko poukazovala a vysvetlila. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o postupe pečenia chlebíka a pečiva a o strojoch, ktoré sa pri tomto procese používajú. Deti boli pozorné, vnímavé a zvedavé. Pani majiteľka zodpovedala všetky ich otázky a na záver dostal každý žiak na ochutnanie chlebík. Po návšteve pekárne si deti budú určite chlebík oveľa viac vážiť.

            ,, Chlebíček je dar boží.“

             Mgr. Martina Koišová

        • Regionálna prehliadka Hviezdoslavov Kubín
          • Regionálna prehliadka Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 30.03.2023 sa v Dome kultúry v Bytči konal XXVI. ročník Regionálnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín žiakov špeciálnych škôl. Organizátorom prehliadky boli zamestnanci našej školy.  Predstavilo sa nám 43 žiakov z Bytče, Čadce, Turzovky, Kysuckého Nového Mesta, Martina, Žiliny, Považskej Bystrice, Púchova a Ilavy. Členovia poroty, ktorú tvorili Lada Rybáriková, Dagmar Ficeková a Milada Randová, mali neľahkú úlohu, vybrať z veľkého množstva recitátorov tých, ktorí postúpia na krajské kolo v prednese poézie a prózy žiakov špeciálnych škôl Žilinského kraja, Gaňovu Tarnavu. Z našej školy sa to podarilo týmto žiakom: Matej Hroško, Ondrej Jakubík, Michaela Chachulová, Miriam Rácová, Vanesa Chvalníková a Tomáš Rychtarčík. Všetci recitátori boli veľmi šikovní a predviedli jedinečné výkony. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Katarína Hrtánková Sečňová, Mgr. Martina Koišová

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 24.03.2023 sa v Spojenej škole internátnej konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Je to najstaršia a najprestížnejšia súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy. Súťaž sa koná na počesť velikána slovenskej literatúry P.O. Hviezdoslava už od roku 1954. Aj šikovné a nadané deti v našej škole sa naučili všakovaké pestré veselé zaujímavé poučné texty a nádherne ich predniesli pred svojimi kamarátmi a odbornou trojčlennou porotou. Pozorní diváci veru nešetrili potleskom. Všetky deti boli úžasné, prekonali trému a mnohé aj samých seba a veľmi pekne sa odprezentovali.

            ,, Literatúra poskytuje nekonečný priestor pre tvorivosť a dáva voľnosť duši.´´

            Darilo sa im nasledovne:

            Poézia – I. kategória

            1. Ondrej Jakubík

            2. Samanta Kotlárová

            3. Sofia Pongová, Tobias Holínec

            Poézia – II. kategória

            1. Jaroslav Ačjak

            2. Peter Minárik

            3. Dominika Babčanová, Lukáš Bukovan, Adéla Gašpieriková

            Poézia – III.kategória

            1. Michaela Chachulová

            2. Vanesa Martinková,  Jozef Papaj

            3. Ivan Stolár

            Poézia – I. kategória/ ZŠ pre žiakov s autizmom

            1. Matej Hroško

            2. Juraj Štoder, Adam Gabrík

            3. Šimon Radvan, Gabriel Matias Mazúr

            Próza  - I. kategória

            1. Miriam Rácová

            Próza  - II. kategória

            1.Erik Kotlár, Vanesa Chvalníková

            Próza – III. kategória

            1. Tomáš Rychtarčík

            2. Janka Fuljerová, Marko Kresáň

            3. Mário Cudrák

            Próza – IV./PŠ

            1. Šimon Lipka

            Próza  – I. kategória/ ZŠ pre žiakov s autizmom

            1. Štefan Štoder              

            Všetkým srdečne blahoželáme! Sme na vás pyšní!

            Mgr. Martina Koišová

        • Detské zdravotné stredisko
          • Detské zdravotné stredisko

          • Trieda 1. a 2. ročníka sa vo štvrtok 23.03.2023 premenila na „zdravotné stredisko“, v ktorom bola čakáreň plná chorých, kýchajúcich a zranených malých pacientov. Tých sa hneď ujal pán doktor Ondrej (neskôr Terezka) a jeho milá sestrička Mirka. Pacientovi najskôr odmerali teplotu, skontrolovali hrdlo, popočúvali dýchanie naozajstným fonendoskopom či ošetrili ranu. Následne doktor predpísal recept a odporučil medikamentóznu liečbu. Prostredníctvom hry si žiaci zopakovali nadobudnuté vedomosti o chorobách, úrazoch, o zdravotnom stredisku, o tom ako sa správať u lekára a utvrdili si ich v praxi. Vedia, že pre naše zdravie je dôležitý nielen pitný režim a zdravá strava, ale aj šport a pobyt na čerstvom vzduchu. Veď zdravie máme len jedno, preto si ho musíme vážiť a chrániť.

            Mgr. Katarína Hrtánková Sečňová

        • Deň zážitkového učenia
          • Deň zážitkového učenia

          • Dňa 24.03.2023 sa v Spojenej škole internátnej konal netradičný zážitkový deň spojený s čítaním, recitovaním a čitateľskou gramotnosťou. Počas celého vyučovania sa deti vzdelávali hravou formou a striedali mnohé aktivity, ktoré rozvíjali ich pozornosť, tvorivosť a koncentráciu. Žiaci boli rozdelení do skupín a absolvovali školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, aktivitu Veľkí čítajú malým, kde siedmaci čítali Ako išlo vajce na vandrovku a zároveň  hrali divadielko škôlkarom, prípravkárom, prvákom a druhákom.  Nemenej zábavné a poučné bolo aj nevšedné Divadielko zrkadielko, ktoré si pripravili ôsmaci a deviataci. Úlohou detí bolo nájsť a opraviť pravopisné chyby v krátkom texte. Takto si zopakovali vybrané slová a pravidlá ortografie. Veľký úspech zožala aj rozprávka O troch grošoch, ktorú nám prečítali pani Betka Frniaková a pani Katka Ďuratná. Čítanie bolo spojené nielen s hlavnou myšlienkou a posolstvom príbehu, ale aj s finančnou gramotnosťou a matematikou. Žiaci boli pozorní a zároveň aktívni diváci. Každá činnosť bola odmenená detskou radosťou a veľkým srdečným potleskom.

            Mgr. Martina Koišová

        • Majstrovstvá Slovenska Špeciálnych olympiád Slovenska vo florbale
          • Majstrovstvá Slovenska Špeciálnych olympiád Slovenska vo florbale

          • Dňa 15. 03. 2023 sa konal florbalový turnaj Špeciálnych olympiád Slovensko v Modre. Ani  tím Spojenej školy internátnej v Bytči, zložený z hráčov M. Jašíkovej (9.roč.), F. Motla (8.roč.), M. a M. Cudrákovcov (7.roč.), I. Stolára (7.roč.) a F. Horváta (6.roč.) na ňom nesmel chýbať. Celým turnajom sa niesla napätá a súťaživá atmosféra až do posledného kola. Každý jeden hráč nášho tímu odviedol na svojom poste skvelú prácu. Veď posúďte sami, keď sa na ich hrudi na konci celého turnaja zablyšťala zlatá medaila. Bola to skvelá tímová práca! Zlatá medaila je toho dôkazom. Som si istá, že určite nebola posledná. Už teraz sa tešíme na ďalšie turnaje vo florbale.

                                                                             

            Mgr. P. Hrobáriková a Mgr. I. Janošíková   

        • Volejbalový Workshop v Modre
          • Volejbalový Workshop v Modre

          • Vybraní športovci našej školy sa 14. 03. 2023 zúčastnili Workshopu v unifikovanom volejbale v Modre.  Podujatie sa konalo v športovej hale a zúčastnili sa ho aj športovci z iných špeciálnych škôl a zariadení. Mali sme príležitosť vyskúšať si rôzne pohybové hry, ktoré boli zamerané na prácu s loptou, postreh a koordináciu športovca. Niektorým to išlo ľahšie, iným ťažšie. Navzájom si pomáhali a spolupracovali medzi sebou ako spoluhráči. Vďaka prítomnosti skúseného bývalého slovenského volejbalistu, Martina Nemca, si nielen športovci , ale i my, tréneri, odniesli veľa užitočných rád, prostriedkov a foriem, ako začať s volejbalom u našich žiakov. Špeciálnym olympiádam Slovensko sa chceme poďakovať za  príležitosť  zúčastniť sa tak užitočného workshopu, ktorý obohatil trénerov i športovcov. 

                                                                                              

            Mgr. P. Hrobáriková a Mgr. I. Janošíková

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Marec je prvý jarný mesiac, ktorý sa spája s príchodom teplejších slnečných dní či s prvými prácami v záhradkách. Okrem toho sa spája aj s odpočinkom v podobe čítania kníh. Ale o tom, že je marec mesiacom kníh, ste už isto mnohí počuli. Pri tejto príležitosti nám pani knihovníčky každý rok otvárajú bránu Mestskej knižnice v Bytči a vítajú nás s úsmevom na tvári a knihou v ruke. Inak tomu nebolo ani tento rok. Opäť mali pre nás pripravený pestrý program. Žiaci sa dozvedeli niečo z histórie knižníc, čítali, recitovali, vyfarbovali, hádali hádanky. Na záver dostali priestor, aby si pozreli zbierku kníh v celom detskom oddelení. Z toho mali najväčšiu radosť. Prechádzali sa pomedzi regály plné kníh, pozerali, listovali, tí väčší si aj samostatne čítali.

            Veríme, že sa nám podarilo u žiakov aspoň trošku prebudiť vášeň k čítaniu. Veď kniha bola oddávna symbolom múdrosti a vzdelanosti.

                                                                                                           Mgr. Katarína Hrtánková Sečňová