• Náš Svetový deň atletiky
          • Náš Svetový deň atletiky

          • Dňa 17.5.2023 si žiaci III., IV., V. a B2 triedy užili Svetový deň atletiky v Športovej hale v Bytči. Spolu s kamarátmi z 3.C zo ZŠ E. Lániho sme s veľkým potleskom privítali pani Martinu Čerňanskú, našu výbornú lukostrelkyňu, ktorá je po autonehode na vozíčku a napriek nepriazni osudu bojuje, nevzdáva sa a neustále na sebe pracuje. Deti so záujmom počúvali jej príbeh a veríme, že z jej aktívneho, hoci nie jednoduchého života, si zoberú ponaučenie a inšpiráciu.

            Pre malých športovcov bolo v  hale pripravených päť stanovíšť. Dievčatá i chlapci veselo behali, skákali, preskakovali, hrali florball, ale najviac si užili strieľanie z luku na terč. Naši žiačikovia vytvorili unifikované skupiny, krásne spolupracovali a zrodili sa i nové priateľstvá. Odmenou bolo sladké ovocie a zdravá zelenina, ktorú doniesli všetky deti. Na záver sme si pozreli medaily a ocenenia pani Martiny Čerňanskej. Tá im ukázala aj svoj automobil, ktorý je špeciálne upravený pre potreby vozíčkara. Rozlúčili sme sa, poďakovali za úžasne strávené dopoludnie a pobrali sme sa plní dojmov a zážitkov späť do školy.

            Mgr. Hrtánkvá Sečňová, Mgr. Ilková, Mgr. Janošíková, Mgr. Koišová

        • Tanečný deň
          • Tanečný deň

          • TANEC je radosť, život, emócie, ktoré prúdia celým našim telom. Kombinácia pohybu s hudbou vytvára súzvuk, ktorý v deťoch  vyvoláva pocit šťastia. 

            Úsmev, radosť, nadšenie, jedinečnosť, odhodlanie. To všetko a ešte o niečo viac zažívajú naše deti, keď' sa ponoria do rytmu hudby. Ako inak, keď' nie pohybom, sme si užili Medzinárodný deň tanca. Školský dvor ožil hudbou, hrou pohybu, tancom a detským smiechom.  Veľký obdiv si zaslúžili aj pani učiteľky a asistentky, ktoré pustili uzdu fantázií a predviedli krásny tanec. Svojim výkonom roztancovali a rozosmiali všetky deti. Nezabudnime, že tanec lieči a môžeme ním vyjadriť svoje pocity, emócie, ktoré slová veľakrát nedokážu.

            Je fascinujúce vidieť v nedokonalosti dokonalosť, v radosti úspech a v každom jednom pohybe víťazstvo.

            Mgr. Mária Holáčiková

        • Otvorené srdcia v Považskej Bystrici
          • Otvorené srdcia v Považskej Bystrici

          • Dňa 04.05.2023 sa v Kine Mier v Považskej Bystrici konala recitačná súťaž pod názvom Otvorené srdcia. Svoje schopnosti a talent prezentovali žiaci špeciálnych základných škôl a základných škôl pre žiakov s autizmom zo Žilinského a Trenčianskeho kraja. Porota mala skutočne náročnú úlohu z množstva šikovných súťažiacich vybrať tých najlepších.

            Aj žiaci našej školy sa súťaže zúčastnili a úspešne nás v prednese poézie a prózy reprezentovali. Za organizačnú zložku Špeciálna základná škola získali ocenenia Erik Kotlár, ktorý sa umiestnil na 3. mieste a Marko Kresáň na krásnom 2. mieste. Ocenenie poroty získali dve žiačky B variantu – Dominika Babčanová a Janka Fuljerová. Praktickú školu reprezentoval Adrián Zajac, ktorý sa umiestnil na 3. mieste. Základnú školu pre žiakov s autizmom úspešne zastúpili žiaci - Matej Kosec a Juraj Štoder, ktorí získali vo svojich kategóriách krásne 3. miesta.

            Našim výborným recitátorom srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov! Sme na vás veľmi hrdí!

            Mgr. Dominika Papšová, Mgr. Martina Koišová, Mgr. Valéria Kuceljová

        • Eko Park Piešťany a jaskyňa Driny s našimi nemeckými priateľmi
          • Eko Park Piešťany a jaskyňa Driny s našimi nemeckými priateľmi

          • V stredu, 10. mája 2023, sa uskutočnil školský výlet do Eko Parku Piešťany a jaskyne Driny v Smoleniciach. Spolu s našimi nemeckými priateľmi z družobnej školy z Weissenburgu, ktorí nás prišli navštíviť, sme sa hneď ráno vydali za dobrodružstvom a poznaním niečoho nového.   Po príjemnej ceste moderným autobusom sme sa ocitli pred veľkým areálom Eko Parku v Piešťanoch.  Hneď sa nás ujala milá pani sprievodkyňa, ktorá nás oboznámila s exotickými zvieratkami, ktoré mnohí z nás videli prvýkrát v živote a nielen to... Vo voľných výbehoch sme mali možnosť mnohé z nich aj nakŕmiť a pohladkať. Čakali nás hladné kozičky, lamy, zvedavé morčiatka, zajačiky, či nádherné farebné papagáje ary. Po prehliadke sme prešli k zábavným atrakciám parku - preliezačkám, hradom, šmýkačkám, trampolínam. Deti sa razom rozpŕchli na všetky strany a do sýtosti sa zabavili, vyskákali a minuli tak prebytočnú energiu. Po takejto zábave nám pripravený výborný obed chutil o to viac. A to ešte nebol koniec... Po obede sme sa presunuli k autobusu, ktorý nás odviezol na miesto druhej časti nášho programu, k jaskyni Driny v Smoleniciach, ktorá sa nachádza približne 40 km od Piešťan. Čakala nás príjemná prechádzka krásnym zeleným dubovým lesíkom, ktorá končila strmšími schodmi. Po nich nás však neminula odmena. Vstup do krásne vyzdobenej jaskyne. Pani speleologičky nás previedli jej tajomnými zákutiami, videli sme dlhé chodby s bohatou sintrovou výzdobou, krištáľovo čisté jazierka a jaskynných obyvateľov, netopierov, ktorí tam nachádzajú svoje útočisko po celý rok. Po prehliadke, trvajúcej 35 minút, sme sa pekným lesíkom vrátili späť k autobusu, ktorý nás doviezol bezpečne naspäť domov. Naši žiaci a aj nemeckí kamaráti mohli vidieť, že Slovensko je síce malá, ale na krásy veľmi bohatá krajina. Tešíme sa zase na ďalšiu návštevu. Dovidenia!

            Mgr. Mária Poliaková