• Školská knižnica
          • Školská knižnica

          • Milé kolegyne, kolegovia! Milí naši žiaci!

            Aj tento školský rok sa na vás teší naša školská knižnica plná úžasných a jedinečných kníh. Spoznávajme spolu toto zaujímavé miesto, v ktorom sa stanete súčasťou čarovných príbehov a tí starší určite nazrú aj do odborných publikácií. Práve tu sa stretáva veda, um i  vzdelanie. Malí aj veľkí čitatelia nás môžu navštíviť v pondelok až štvrtok v popoludňajších hodinách. Nech sa páči, navštívte nás! Už teraz sa na vás tešíme. A nezabudnite, knihy sú studnicami múdrosti a skutočným bohatstvom, ktoré nič iné nemôže nahradiť.

             

            ,, S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školy. Bez knih nebývá učený nikdo ani ve škole.“

            Jan Amos Komenský

            Mgr. Jana Kačincová, Mgr. Martina Koišová

        • Výstava ovocia, zeleniny a kvetov a výrobkov z výpestkov
          • Výstava ovocia, zeleniny a kvetov a výrobkov z výpestkov

          • Každoročne v septembri vládne u nás v škole tvorivá a pracovná atmosféra. Slovenský zväz záhradkárov Bytča totiž v tomto mesiaci organizuje Výstavu ovocia, zeleniny a kvetov a výrobkov z výpestkov, do ktorej sa zapájajú aj pedagógovia a žiaci našej školy. V školskej záhrade a vo vyvýšených záhonoch pestujú zeleninu a kvety, ktoré majú možnosť vystaviť v Dome kultúry v Bytči. Na danú tému potom vyrábajú na hodinách pracovného vyučovania a remeselnej výchovy zaujímavé výrobky. To, ako sa im podarilo všetku túto krásu naaranžovať tento školský rok, si môžete pozrieť vo fotogalérii.

            Mgr. Júlia Moravíková

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Ani sme sa nenazdali a dva mesiace letných prázdnin ubehli ako voda. V pondelok, 04. septembra 2023, sme otvorili nový školský rok ešte s krásnym a slnečným letným počasím v priestoroch školského dvora. Pani riaditeľka, Mgr. Anna Ďurajková, privítala vo svojom príhovore žiakov, ich rodičov, pedagogických i ostatných zamestnancov školy. Podala prítomným dôležité informácie o organizácii školského roka a predovšetkým prvých školských dní. Žiaci prípravných ročníkov a noví žiaci školy mali hneď možnosť nakuknúť do svojich nových, pekne vyzdobených a pripravených tried. Všetkým deťom, žiakom, rodičom i zamestnancom školy prajeme, aby sa im v novom školskom roku darilo, aby chodili do našej školy s radosťou.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2023/2024 sa uskutoční za priaznivého počasia na školskom dvore pri budove školy Mičurova 367/3 (žltá budova) dňa 04. septembra 2023 (pondelok) o 8,00 hod. V prípade nepriaznivého počasia sa otvorenie uskutoční na školskej chodbe v hlavnej budove školy (biela budova). Po otvorení školského roka pôjdu rodičia s deťmi, ktoré budú navštevovať prípravné ročníky do tried s triednymi učiteľmi, ostatní žiaci pôjdu domov.

            Žiaci, ktorí sú ubytovaní v školskom internáte už zostanú v tento deň v škole a ubytujú sa v školskom internáte. Deti materskej školy sa nezúčastnia slávnostného otvorenia školského roka na školskom dvore, ale rodičia ich privedú podľa dohody s pani zástupkyňou rovno do priestorov materskej školy.

            Po skončení otvorenia školského roka bude pre rodičov k dispozícií vedúca školskej jedálne a vedúca vychovávateľka, u ktorých si môžete dohodnúť prípadné zmeny v stravovaní žiakov alebo v dochádzke do školského klubu detí alebo školského internátu.

            Vyučovanie začne podľa rozvrhu od 05.09.2023. Školský klub detí bude v prevádzke od 05.09.2023.

            Tešíme sa na Vás!

            Riaditeľka školy zároveň oznamuje rodičom a žiakom, že dňa 06.09.2023 bude na našom odbernom mieste prerušená dodávka elektrickej energie od 7,30 do 15,30 hod. Z tohto dôvodu bude prevádzka školskej jedálne obmedzená a strava bude pripravená len pre deti z materskej školy a pre deti ubytované v školskom internáte. Prosíme rodičov, aby na tento deň pripravili svojim deťom väčšiu desiatu a deťom, ktoré navštevujú školský klub detí aj suchý obed. Strava nebude poskytnutá ani zamestnancom školy. Odhlásenie zo stravy na tento deň -  06.09.2023 urobí automaticky vedúca školskej jedálne.

        • BEE BOT v C variante
          • BEE BOT v C variante

          • Digitálne technológie sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Dnešná generácia detí ich používa denne pri hrách, zábave a vzájomnej komunikácii. Žiaci v C variante mali možnosť pracovať so včielkou Bee-Bot a takto sa zoznámiť s novu digitálnou technológiou. Ich radosť bola naozaj úprimná a vyučovanie sa im obohatilo o nové poznatky.

            Bee-Bot je kamarátska včielka určená pre deti predškolského a mladšieho školského veku ako prostriedok na hravé učenie sa v rôznych oblastiach. Princíp jej ovládania sa zakladá na ovládaní robota. Táto didaktická pomôcka je vhodná pre rozvoj logického myslenia, priestorovej orientácie a plánovania. Práca s včielkou podporuje jemnú motoriku a posilňuje koncentráciu pozornosti dieťaťa. Včielka sa pohybuje po jednotlivých krokoch v štyroch smeroch (dopredu, dozadu, doľava a doprava), otáča sa o 90°.

            Mgr. Viera Kalmanová

        • Po stopách Jánošíka
          • Po stopách Jánošíka

          • Dňa 23.06.2023 sa žiaci 3.,4. ročníka a tried B1 a B2 vybrali na koncoročný výlet do Terchovej. Najskôr navštívili v rodisku Juraja Jánošíka unikátny model koľajiska Česko-slovenského pohraničia, ktorý zaujal a potešil všetky deti. Vystavené miniatúry boli prepracované do najmenších detailov. Potom si pozreli expozíciu Juraja, ktorá sa začala filmom o legendárnom Jurajovi Jánošíkovi.

            Po skončení všetci spoločne spoznávali artefakty viažuce sa k jeho životu a so záujmom si prezreli výstavu o histórii a kultúre obce Terchová. Nakoniec putovali k pamätníku Juraja Jánošíka, ktorý sa týči na malom návrší nad dedinkou. Pri výstupe k soche sa síce trochu zapotili, ale výhľad, ktorý získali, bol neoceniteľný.

            Mgr. Martina Koišová, Mgr. Ivana Janošíková, Ing. Kristína Randová

          • Oblastná špeciálna olympiáda v štvorboji

          • Dňa 15.06.2023 sa v Púchove konala oblastná súťaž špeciálnych olympiád žiakov a žiačok v atletickom štvorboji. Žiaci zo špeciálnych škôl si pomerali sily v štyroch disciplínach: 60m beh, hod kriketovou loptičkou/starší - hod granátom, skok do diaľky z miesta a beh na 200m. Našu školu reprezentovali šikovní atléti: Jarabák Alexander, 1.ročník, Pongová Sofia, 2.ročník, Smatana Michal, 3.ročník, Holešová Nikola, 5.ročník, Motl Filip, 8.ročník a Jašíková Mária 9.ročník. Gratulujeme všetkým žiakom, ktorí predviedli skutočne výborné športové výkony. Pongová Sofia sa umiestnila na 3.mieste. Svojím výkonom zahviezdila aj Mária Jašíková, ktorá získala bronzovú medailu. Všetkým športovcom srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov v ďalších športových súťažiach.

            Bc. M. Játiová a Mgr. I. Janošíková

        • Čarovný les
          • Čarovný les

          • V stredu, 7. júna, sa Spojená škola v Púchove premenila na čarovný les, v ktorom sme zažili veľa rozprávkových momentov. Žiaci B a C variantu aj praktickej školy sa tešili na spoločné stretnutie a športové disciplíny. Na siedmich zaujímavých stanovištiach s úlohami si žiaci preverili znalosti z triedenia odpadkov aj svoje športové zdatnosti.

            Za každú splnenú úlohu dostali do“ knižôčky“ pečiatku. Kto nazbieral všetky pečiatky, dostal malý darček a chutnú medailu. A na záver sme si užili super diskotéku na záhrade aj s bublinkami.

            Mgr. Kalmanová, Mgr. Hrobáriková

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • Aj na našej škole sa 1.6. konala veľkolepá oslava. A čo sa oslavovalo? No predsa jedinečnosť našich detí.

            Aj tento rok sme spoločne oslávili Medzinárodný deň detí. Naša škola sa premenila na veľký zábavný park, v ktorom bolo prichystaných mnoho zábavných, ale aj vzdelávacích a kreatívnych aktivít.

            Pani zdravotníčka pripomenula deťom význam mlieka v živote človeka. Žiaci si vyskúšali prácu s PC, na ktorom bolo pre nich prichystané edukačné pexeso, triedili farby, skladali lego, preliezali prekážky, nechali sa potetovať, navštívili kreatívnu dielničku a spoločne vytvorili niekoľko metrové dielo. Samozrejme sme si spoločne aj zašportovali. Celý deň zbierali pečiatky, za ktoré neskôr dostali vytúženú odmenu. A ako to už býva zvykom, o sladké prekvapenie sa nám postaral náš dobrý sused pán Kurtovič, ktorému patrí obrovské ĎAKUJEME.

            A ako to u nás na tejto oslave jedinečnosti našich detí vyzeralo, sa už pozrite sami v galérií.

                                                          

            Mgr. Paulína Hujová, Bc. Božena Hvizdáková, Bc. Andrea Šúkalová

        • Medzinárodný deň detí v ŠKD a ŠI
          • Medzinárodný deň detí v ŠKD a ŠI

          • Medzinárodný deň detí sa oslavuje po celom svete. Je to krásny sviatok kedy aj my dospelí sa môžeme vrátiť do detských čias. V ŠKD a ŠI sme si pre vaše no zároveň aj naše deti pripravili rôzne súťaže, aktivity. Strávili sme spoločne chvíle plné úsmevu, radosti a smiechu.

            V priloženej prezentácii si môžete pozrieť, ako trávili MDD naši žiaci v školskom klube a internáte.

            Bc. Jozefína Balážová

        • Školský výlet za dobrodružstvom a poznaním
          • Školský výlet za dobrodružstvom a poznaním

          • Naše malebné Slovensko má nespočetne množstvo krás, ktoré určite stoja za to, aby sme ich navštívili. Jedným z takých miest je aj Eko Park Piešťany, kde sme sa vybrali na  školský výlet. Nádherné prostredie sa nachádza v tichej lokalite kúpeľného mesta Piešťany. Areál Eko Parku sa rozprestiera okolo jazera, kde je veľa krásnej zelene. Všade sú drevené hojdačky a lavičky na chvíle oddychu. 

            V Eko Parku deti mohli obdivovať zvieratá z Afriky, Ázie, Južnej a Severnej Ameriky, Austrálie a Európy. Do niektorých výbehov mohli deti aj vstúpiť, a tak zvieratká pod dohľadom sprievodkyne mohli hladkať aj kŕmiť. Deťom sa najviac páčili pestrofarebné papagáje, zebry, korytnačky.... Nechýbali ani surikaty a kráľ Džulien z Madagaskaru. V nádhernom areáli sa deti nevedeli dočkať obrovského ihriska s množstvom atrakcií, takže zábava sa konala v plnom prúde. Deti vyskúšali a preskúmali všetky zábavné prvky, či už mega veľké trampolíny, detské domčeky, preliezky, šmýkačky, pieskovisko, nafukovacie lopty, veľký hrad s tobogánom, lanovú dráhu. Nechýbala ani malá lanovka na spúšťanie alebo hojdačky. Ani sme sa nenazdali ako rýchlo nám čas ubehol. Unavení, vyšantení a nabití energiou sme sa pobrali domov. Veríme, že sme zažili nádherný výlet s množstvom zážitkov, dobrodružstiev, poznania a neopísateľnej energie, z ktorej čerpáme dodnes.

             

            Mgr. Marianna Hrabošová, Mgr. Mária Holáčiková

        • Deň rodiny v ŠMŠ
          • Deň rodiny v ŠMŠ

          • V máji a júni sú krásne dni našich matiek, detí a otcov, ktoré sme  sa v špeciálnej materskej škole rozhodli spojiť do jedného celku a pripravili sme ,,Deň rodiny“.  Nie je na svete dôležitejšej, zodpovednejšej a krajšej úlohy, ako je úloha rodiča. Rodičia vytvárajú prostredie pre rodinu, vďaka čomu v nej vzniká harmónia a pokoj. Každá chvíľa, ktorú s deťmi prežívame, je jedinečná a nikdy sa už nebude opakovať.

            Takúto neopísateľnú chvíľu sme vytvorili 31.mája 2023, kedy pani učiteľky vyzdobili areál školského dvora a pripravili s deťmi pre rodičov program a rôzne zábavné a súťaživé hry. Materskú školu navštívili celé rodiny. Nielen rodičia detí, ale i starí rodičia a súrodenci. Na školskom dvore vládla výborná nálada. Každá rodina sa pustila do súťaží s naozajstnou chuťou. Počas súťaží sa vytrvalo tlieskalo a povzbudzovalo. A všetci boli nakoniec so svojím výkonom spokojní. Pochutili sme si na chutnom občerstvení a všetko to umocnilo slniečko, ktoré nám hrialo a tak sa naše zábavno-súťaživé popoludnie vydarilo. Veríme, že sme Deň rodiny oslávili v materskej škole naozaj originálne v rodinnej pohode a vzájomnom porozumení ako obrovská škôlkarská rodina.

            Pani učiteľky ŠMŠ

        • Dziny, dziny, dziny...
          • Dziny, dziny, dziny...

          • Už v predškolskom veku je nesmierne dôležité vytvárať základy pre celý život človeka. Je dôležité dávať deťom dostatok priestoru na realizáciu činností, do ktorých sa aktívne zapájajú a tieto činnosti sa stanú cestou k získavaniu nových vedomostí a schopností.

            S využitím zážitkových metód a metódy rovesníckeho učenia sme uskutočnili s deťmi špeciálnej materskej školy a žiakmi druhého stupňa špeciálnej základnej školy aktivity na rozvíjanie finančnej kultúry. Nechali sme sa inšpirovať publikáciou Nadácie pre deti Slovenska - Možnosti rozvíjania finančnej gramotnosti u detí predškolského veku. Aktivity sme si starostlivo vybrali, prispôsobili a organizačne zakomponovali do troch blokov v súlade s potrebami a požiadavkami nášho vzdelávacieho programu.

            V prvý deň sa naši veľkí žiaci zoznámili so škôlkarmi. Motiváciou pre detičky bolo čítanie rozprávky o Euráckom kráľovstve, kde boli všetci ľudia, zvieratá aj veci z peňazí. Následne detičky pozorovali napodobeniny bankoviek aj mincí pomocou lupy. Pozorovali aj skutočné mince, ktoré si mali možnosť odtlačiť do keramickej hliny. Ešte podrobnejšie sa učili rozoznávať jednoeurovú a dvojeurovú mincu a triediť ich.

            Druhé stretnutie veľkých žiakov a malých detí pokračovalo čítaním rozprávky Eurácke kráľovstvo. V príbehu sa detičky dozvedeli o viacerých povolaniach ako aj o skutočnosti, že za každú prácu získajú plácu. Rozdelili sa do dvoch skupín na murárov a kuchárov. Murári postavili z kociek domy, kuchári pripravili výborné a zdravé jednohubky. Za svoju námahu získali odmenu vo forme napodobenín peňazí. A aby si mali svoje zarobené peniaze kam odložiť, vyrobili si za pomoci veľkých žiakov jednoduché peňaženky. Súčasťou vzdelávacieho bloku bol aj rozhovor o tom, kým by sa chceli detičky a veľkí žiaci stať. Mnohých lákajú povolania ako hasič, policajt či murár. Aktivity končili spoločným pohostením, ktoré deti a žiaci pripravili.

            Aj počas tretieho dňa začínalo rovesnícke učenie čítaním rozprávky o kráľovstve plnom peňazí. Deti na príklade „euronosičov“ a „eurojedákov“ pochopili, kto nám peniaze dáva a na čo ich najčastejšie míňame. Nasledovala hra na obchod, kde deti peniažky z peňaženiek minuli, ale časť peňazí im aj zostala. Aby sa naučili peniaze šetriť, namaľovali si za pomoci svojich už veľkých kamarátov úžasné hlinené prasiatka, do ktorých si vhodili svoju prvú „ušetrenú“ mincu. Prasiatka nám darovala spoločnosť Školské–tašky, za čo veľmi pekne ĎAKUJEME! Detičky dostali aj domácu úlohu. Mali nakresliť, čo by si neskôr za ušetrené peniažky chceli kúpiť.

            Všetky aktivity veľkých a malých zožali úspech, splnili stanovené výchovno-vzdelávacie ciele. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia a kamarátstva.

            Mgr. Júlia Moravíková

        • Pozrite sa, čo dokážeme!
          • Pozrite sa, čo dokážeme!

          • Žiaci našej školy pripravili na hodinách pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy obdivuhodné diela, ktoré sú súčasťou 15. ročníka výstavy prác žiakov špeciálnych škôl a školských zariadení Žilinského kraja - Slnko v duši. Podujatie sa realizuje pod patronátom Regionálneho úradu školskej správy v Žiline.  Slávnostné otvorenie výstavy prebehlo dňa 15.06.2023 v Krajskej knižnici v Žiline. Je možné pozrieť si ju až do 31.08.2023. Výrobky našich žiakov sú k nahliadnutiu vo fotogalérii.

            Mgr. Júlia Moravíková

        • Tanec bez hraníc
          • Tanec bez hraníc

          • Niekedy počujeme len vibrácie hudby a niekedy len tlkot svojho srdca. Niekedy musíme vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Niekedy sa musíme prispôsobiť situácii a je to pre nás nesmierne ťažké. Niekedy nás okolie nechápe, prečo konáme tak, ako konáme.  Niekedy potrebujeme druhých, aby sme mohli použiť naše nohy. Niekedy musíme prelomiť naše hranice, aby ste videli to, akí sme skvelí. 

            Častokrát tanec pomáha sprostredkovať i to, na čo slová nestačia. Tanečné pohyby detí nám pomáhajú lepšie pochopiť a precítiť celý príbeh a uvedomiť si hudbu až do posledného tónu. Krásu tanca a pohybu sme predviedli na veľkolepej tanečnej súťaži Tanec bez hraníc - Piešťany 2023, ktorú organizuje Spojená škola Piešťany. V stredu 24. mája 2023 sa v kine Fontána konal už VIII. ročník súťaže, kde sa zúčastnilo 179 žiakov špeciálnych a spojených škôl. Do porotcovských kresiel opätovne zasadli aj známe tváre. Jednou z nich bol herec Roman Pomajbo a druhým Matúš „Yael“ Kolárovský. Ten si s deťmi nielen zatancoval, ale v závere aj zaspieval. Bonbónik prišiel v úplnom finále programu, keď sa ako tajný hosť predstavil raper Ego, ktorý celú atmosféru umocnil svojim  speváckym vystúpením.

            Nefalšovaná radosť, rozžiarené detské očká, skvelé výkony predviedli aj naši žiaci 1. a 2. stupňa v modernom tanci a zmiešaných družstvách. V modernom tanci sa žiaci predstavili s choreografiou Farebný svet a Život ulice. V zmiešaných družstvách so svojou choreografiou Úsmev v srdci vytvorilo 18 detí nádherný tanečný príbeh. Niekedy netreba slová, stačí sa jednoducho pozerať a splynúť s radosťou detí, ktorá vás okamžite pohltí. Dovidenia o rok na Tanci bez hraníc!

            Mgr. Mária Holáčiková

          • Slnko v duši

          • Regionálny úrad školskej správy v Žiline Vás pozýva na otvorenie výštavy prác žiakov špeciálnych škôl a zariadení Žilinského kraja, na ktorej budú vystavené aj výrobky žiakov našej školy. Výstavu si môžete pozrieť do 31.8.2023.

        • Keď les ožije
          • Keď les ožije

          • Les svojou rozmanitosťou je najkrajšou a najinšpiratívnejšou zelenou učebňou aj pre nás ľudí.

            Naši najmenší kamaráti zo škôlky nás pozvali na zaujímavú besedu s poľovníkmi. Deti sa dozvedeli, čo je poľovníctvo, ako sa poľovníci starajú o zvieratá, les a ako treba prírodu chrániť. Žiakom porozprávali o svojej práci, pripomenuli, na čo netreba zabudnúť na prechádzke do lesa, ukázali a predviedli zvuk vábničiek a parožie. Deťom sa veľmi páčili preparované zvieratá: jeleň, muflón, kamzík a srnec. Okrem toho sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavého zo života lesa a ochrane zvierat v ňom. Pánom poľovníkom ďakujeme za ich čas a tešíme sa na ich ďalšiu návštevu.

            Chráňme si tajomstvá lesa, majme v úcte každučký strom, kvietok, zviera, hmyz aj vtákov. Chráňme si všetky tie dary, ktoré nám príroda ponúka.

            Mgr. Mária Holáčiková

        • Gaňova Tarnava
          • Gaňova Tarnava

          • Gaňova Tarnava je celoštátnou prehliadkou v prednese poézie a prózy žiakov špeciálnych základných škôl. Dňa 2.6.2023 sa v Spišskej Novej Vsi konal jubilejný X. ročník. Svoje výkony predviedli aj naši žiaci, víťazi krajského kola Hviezdoslavovho Kubína: Ondrej Jakubík, Vanesa Chválniková, Michaela Chachulová a Tomáš Rychtarčík. Všetci podali skvelé výkony, preukázali svoju šikovnosť a lásku k recitovanému slovu. Aj napriek silnej konkurencii získala Vanesa Chválniková 2. miesto v prednese prózy v II. kategórii a Ondrej Jakubík sa umiestnil na 3. mieste v I. kategórii v prednese poézie.

            Srdečne Blahoželáme!

                                 Mgr. K. Hrtánková Sečňová, Mgr. M. Koišová

        • Návšteva vodného diela Žilina
          • Návšteva vodného diela Žilina

          • Naši žiaci 7., 8. a 9. ročníka sa zúčastnili exkurzie na Vodnom diele Žilina. Zamestnanec vodného diela nás previedol po dostupných úsekoch a poskytol odborný výklad o výstavbe a histórii Vodného diela Žilina.  Zároveň nás oboznámil s jeho súčasným využitím a fungovaním. Vodné dielo slúži na výrobu elektrickej energie a zásobovanie priemyselných podnikov technologickou vodou, okrem toho sa jeho okolie stalo aj obľúbeným rekreačným miestom. Exkurzia zaujala žiakov aj vyučujúcich. Sme radi, že aj toto dopoludnie mali naši žiaci umožnené zážitkové vyučovanie, no tentoraz priamo v areáli Vodného diela Žilina.

            Ing. Kristína Randová, Ing. Pavol Bilas