• Informácie pre rodičov o programe FinQ

          • Pedagógovia a žiaci Spojenej školy internátnej v Bytči sú zapojení do Programu FinQ, ktorý podporuje rozvoj kritického a systémového myslenia žiakov v celkovom kontexte financií. Realizátorom programu FinQ je nezisková organizácia FinQ Centrum, ktorej zakladateľmi sú Nadácia Slovenskej sporiteľne a Nadácia Národnej banky Slovenska. Program FinQ prináša ucelený prístup k finančnému vzdelávaniu. Žiaci sa tak učia uvažovať v súvislostiach, pracovať s pochybnosťami a vyhýbať sa nekritickému preberaniu jednostranných názorov v ich každodennom živote a ľahšie tak prevezmú zodpovednosť za svoje rozhodnutia v budúcnosti. Vzdelávací program je v praxi včlenený do už existujúcich vyučovacích predmetov. Žiaci prechádzajú na hodinách štandardným učivom a vďaka metodológii FinQ rozvíjajú ich finančnú kultúru. Napríklad aj na hodine dejepisu, matematiky, informatiky, slovenského jazyka, aj v rámci cudzích jazykov.

            Skôr, ako sme program zaviedli do konkrétnych predmetov, bolo potrebné, aby absolvovali prví učitelia dištančné a následne prezenčné vzdelávanie. Žiaci v tomto období absolvujú vstupné diagnostické meranie/testovanie v oblasti finančnej kultúry. Vopred zdôrazňujeme, že k overovaniu kompetencií nie je potrebná žiadna príprava či už doma, alebo v škole  – žiadna “bifľovačka“. Výsledkom bude informácia pre žiaka a následne pre učiteľa, aby na príslušnom predmete vedel, akú úroveň žiak dosiahol a tak postavil aj vyučovanie – správny výber pracovných listov. Overovanie kompetencií budeme realizovať pre triedy I.ŠZŠ/A, II.ŠZŠ/A, III.ŠZŠ/A, IV.ŠZŠ/A, VI.ŠZŠ/B2, PŠ, III.AUT, IV.AUT, V.AUT a VII.AUT, testovanie prebehne od 11.9. 2024 do 30.10. 2024.

            Mgr. Júlia Moravíková

          • Naše ranné kruhy

          • Školský rok 2024/2025 sme v triede 4. a 5. ročníka začali pravidelnými rannými kruhmi. Ranný komunitný kruh má svoj veľký význam a opodstatnenie, predovšetkým v budovaní dôvery a pozitívneho prostredia v triede. Žiaci sa cítia príjemne a šťastne. Sú k sebe priateľskí, slušní, nadväzujú intenzívny očný kontakt a aktívne počúvajú. Kruh vyjadruje rovnocennosť. Deti môžu bez obáv vyjadriť svoj názor a postoj. Buduje sa vzájomný rešpekt, dôvera a úcta. Ranný kruh pomáha predchádzať šikanovaniu a končí reflexiou a oceňovaním. Je to výborná metóda, ktorá pomáha riešiť konfliktné situácie a celá trieda spolu hľadá východiská a riešenia. Žiaci II.ŠZŠ/A triedy ranný kruh odporúčajú všetkým svojim kamarátom.

            ,, Ľudia, ktorí sa majú radi, neubližujú iným ľuďom.“

             Mgr. Martina Koišová

          • Školská knižnica

          • Milé kolegyne, kolegovia! Milí naši žiaci!

            Na známosť sa všetkým dáva, že dvere našej školskej knižnice sa dokorán otvárajú aj v školskom roku 2024/2025. Malí aj veľkí čitatelia si môžu prísť požičať knihu každý v pondelok až štvrtok v popoludňajších hodinách. Nech sa páči, navštívte nás! Už teraz sa na vás tešíme. A nezabudnite, knihy sú studnicami múdrosti a skutočným bohatstvom, ktoré nič iné nemôže nahradiť.

             ,, Pite plnými dúškami z dobrých kníh.“

            Mgr. Jana Kačincová, Mgr. Martina Koišová

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2024/2025

          • Krásne slnečné počasie nenasvedčuje tomu, že sa letné prázdniny skončili a prichádza čas plnenia školských povinností.

            Druhý september 2024 privítal deti a žiakov našej školy horúcimi slnečnými lúčmi na školskom dvore.

            Riaditeľka školy, Mgr. Anna Ďurajková, sa prihovorila žiakom, rodičom, pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom. Predstavila pedagogický zbor a sprostredkovala dôležité organizačné pokyny. Pár milých a povzbudivých slov sme si vypočili aj od primátora mesta Bytča, Ing. Miroslava Minárčika.

            Veríme, že nasledujúci školský rok bude pre žiakov plný radosti zo získavania nových vedomostí, zručností a návykov a spokojnosti a zadosťučinenia pre pedagogických zamestnancov.