• Oslava Medzinárodného dňa detí

          • Niet krajšieho úsmevu na svete, než je úsmev detí. Verte, že tie naše sa dňa 7.6.2024 usmievali po celý deň. Na dvore ich čakali pripravené aktivity - prekážková dráha, kreslenie, lego, hod loptou, maľovanie na tvár, krásna výzdoba a príjemná hudba. Pani učiteľky pripravili pre deti odmenu  v podobe sladkých balíčkov, medailí a diplomov, ktoré pristáli v nedočkavých detských rúčkach.

            Ani tento rok na nás nezabudol pán Kurtovič, ktorý pre všetky naše deti pripravil chutnú zmrzlinu. Veď MDD je presne o tomto – o radosti, o prekvapení, o momentoch, kedy deti vedia, že je sa na čo tešiť. A tak to má byť, prajeme všetkým deťom usmiatu tvár a šťastnú rodinu, nielen počas tohoto dňa, ale vždy. 

            Mgr. Božena Bárdyová, Mgr. Miroslava Adámková, Bc. Katarína Gabrišová, Sabina Salášková

          • Učíme sa o ľudovom odeve

          • Ďalšie náučné a tvorivé dopudnie prežili žiaci našej školy vďaka zamestnancom Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, ktorí zavítali k nám do školy dňa 10. júna.

            Aktivity projektu z výzvy Umenie pre školy boli realizované vďaka Fondu na podporu umenia a Trenčianskemu samosprávnemu kraju.

            Žiaci sa dozvedeli priamo od etnológa veľa zaujímavostí o slovenskom ľudovom odeve Považia, získané vedomosti preukázali pri vypĺňaní pracovných zošitov a taktiež mali možnosť dekorovať tašky alebo tričká s využitím prvkov ľudových motívov.

            Ďakujeme zamestnancom Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici za inšpirujúce chvíle, trpezlivosť, pomoc a možnosť preniesť sa do čias dávno minulých, či spojiť tradičné prvky so súčasným trendom.

            Mgr. Júlia Moravíková

          • So športom nás život baví

          • Šport je neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Okrem mnohých priaznivých účinkov na ľudský organizmus nám poskytuje pocit šťastia, radosti a spolupatričnosti. Tentokrát sme sa však pohybu venovali o čosi kreatívnejšie, a to prostredníctvom výtvarného prejavu. Pohyb je niečím, čo nás spája bez ohľadu na naše rozdiely, a preto: „SO ŠPORTOM NÁS ŽIVOT BAVÍ“. Tak znela téma tohtoročnej výtvarnej súťaže, do ktorej sme sa mohli opäť zapojiť vďaka Spojenej škole, Športovcov v Púchove, ktorá každoročne organizuje súťaže podobného charakteru. Mnohým z našich žiakov sa podarilo uspieť a získať zaujímavé vecné ceny. Sú nimi: Terézia Butková, Jaroslav Ačjak, Magdaléna Kubicová, Soňa Hirnerová, Šimon Rašovec, Marko Kresáň a Patrik Papaj. Svoje ocenenia si boli prevziať dňa 16.05.2024 na Slávnostnom vyhodnotení Výstavy výtvarných prác žiakov so zdravotným znevýhodnením, ktorá sa konala v priestoroch divadla v Púchove. Našim výhercom blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov. Športu zdar!

            Mgr. Denisa Siládiová

          • Atletický trojboj

          • V stredu, 05.06.2024, sme na našej škole privítali športovcov zo Žilinského a Trenčianskeho kraja. Slnečné počasie nám prialo, a tak si žiaci spoločne zmerali svoje sily v atletickom TROJBOJI, kde mohli preukázať svoju šikovnosť, obratnosť a radosť z pohybu. Žiaci svoje odhodlanie, vytrvalosť a silu vôle preukázali v troch disciplínach: beh na 15 m, skok z miesta a hod na cieľ. Žiaci boli rozdelení do ôsmich skupín, kde sa s veľkou energiou pustili do všetkých pripravených disciplín. Príjemná atmosféra, športové pokriky a neutíchajúci potlesk vyburcovali žiakov k skvelým výkonom. Všetci súťažiaci sa umiestnili na stupňoch víťazov. Odmenou pre nás všetkých bola úžasná a nefalšovaná radosť z detí pri odovzdávaní ocenení. S hrdosťou a pocitom šťastia si každý súťažiaci odniesol medailu, diplom a darček. Všetkým súťažiacim gratulujeme ku krásnym výkonom a prajeme im, nech sila vôle je ich hnacím motorom pri dosahovaní každodenných úspechov.

            Mgr. P. Hujová, Mgr. E. Karafová, Mgr. P. Vyrobík, Mgr. M. Holáčiková

          • Magický školský výlet

          • Školský výlet – dve slová, ktoré prinášajú toľko radosti a zážitkov. Aj mladší žiaci Špeciálnej základnej školy a Základnej školy pre žiakov s autizmom sa vybrali na výlet do Bratislavy. Cieľom nášho výletu bol zábavný park Šmolkovia - Magický svet. A veru, že tento deň bol naozaj magický.

            Žiakov privítali postavičky Šmolinky a tatka Šmolka, následne dostali čarovnú mapu a vydali sa na svoju dobrodružnú cestu plnú úloh, zábavy a atrakcií. Na začiatku cesty nás čakal krátky film o Šmolkoch, žiaci sa cestou streli s Gargamelom, kocúrom Azraelom, nakukli do šmolkovského domčeka, privoňali k čarovnému elixíru a skúšali zaklínadlá z knihy kúziel. Na vlastnej koži si vyskúšali, aké je to byť väzňom v Gargamelovej klietke, pomocou virtuálnej reality leteli na bocianovi, a podaktorí sa dokonca pomocou aplikácie na Šmolkov aj premenili. Pre tých, ktorí mali stále kopec energie bolo pripravených mnoho atrakcií – lezecká stena, hojdacie laná, šmýkačky, preliezky, skákacie hrady, jazda na koňoch a pre deti veľmi obľúbené kolotoče. Takže zhrnutie tohto dňa? Zábava a zážitky na každom rohu.

            Celý tento deň bol naozaj „šmolkózny” aj vďaka Mgr. Hölblingovi a občianskemu združeniu Dotyky svetla a ich finančnej podpore, z ktorej bola hradená autobusová doprava. Ešte raz zo srdca ĎAKUJEME.

             

            Mgr. Paulína Hujová

          • Deň rodiny a rozlúčka s predškolákmi v ŠMŠ

          • V máji a júni sú krásne dni našich matiek, detí a otcov, ktoré sme  sa v špeciálnej materskej škole rozhodli spojiť do jedného celku a pripravili smeDeň rodiny“.  Nie je na svete dôležitejšej, zodpovednejšej a krajšej úlohy, ako je úloha rodiča. Rodičia vytvárajú prostredie pre rodinu, vďaka čomu v nej vzniká harmónia a pokoj. Každá chvíľa, ktorú s deťmi prežívame, je jedinečná a nikdy sa už nebude opakovať.

            S blížiacim sa koncom školského roka nastal čas, aby sme sa tiež rozlúčili s našimi „predškolákmi“. Okrem krásnych spomienok na čas strávený v materskej škole si naši predškoláci odniesli na pamiatku darčeky a pani riaditeľka ich pasovala za veľkých školákov.

            Takéto neopísateľné chvíle sme vytvorili 04.júna 2024, kedy pani učiteľky vyzdobili areál školského dvora a pripravili s deťmi pre rodičov program a rôzne zábavné hry. Materskú školu navštívili celé rodiny. Nielen rodičia detí, ale i starí rodičia a súrodenci. Pochutili sme si na dobrom guľáši či občerstvení a všetko to umocnilo slniečko, ktoré nám hrialo a tak sa naše slávnostné popoludnie vydarilo. Veríme, že sme Deň rodiny a rozlúčku s predškolákmi oslávili v materskej škole naozaj originálne v rodinnej pohode a vzájomnom porozumení ako obrovská škôlkarská rodina.

            Všetkým našim predškolákom prajeme, aby v septembri s radosťou nastúpili do vytúženej školy a aby boli naďalej takí šikovní a robili všetkým okolo seba radosť.

          • Letná atletická paralympiáda v Trenčíne

          • Dňa 4. júna 2024 sa v Spojenej škole internátnej v Trenčíne konala Letná atletická paralympiáda. Naša škola bola reprezentovaná Vaneskou Martinkovou a Brankom Štrumlom v kategórii starších žiakov a žiačok. Súťažili v disciplínach beh na 60 m, beh na 200 m, skok do diaľky, skok do výšky a vrh guľou.

            Vaneska Martinková dosiahla vynikajúce výsledky, keď získala 2. miesto v skoku do výšky s výkonom 98 cm a 3. miesto v behu na 200 m s časom 38,05 s.

            Hoci sa Branko Štruml tentokrát neumiestnil na stupňoch víťazov, jeho úsilie a odhodlanie boli príkladom pre všetkých. Ako povedal Pierre de Coubertin, zakladateľ moderných olympijských hier: „Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa.“ Gratulujeme našim športovcom a tešíme sa na ich ďalšie úspechy!

            Mgr. Pavol Vyrobík

          • Májové tvorenie a šantenie v ŠKD a ŠI

          • V maminom objatí

            Tak ako tmavú noc rozjasní hviezdička,

             rozjasní u nás deň úsmevom mamička.

            Tak ako od rosy nad ránom skrásnie kvet,

            v maminom objatí zjasnie mi celý svet.

            Mesiac máj je krásny, venovaný láske, kvetom a našim mamičkám. Spolu s deťmi sme tvorili darčeky. Piekli sme sladké medovníkové srdiečka, vyrábali prívesky na kľúče, pozdravy a originálnym balením boli textilné taštičky, ktoré si deti vyzdobili krásnymi obrázkami.  Počasie nám umožňovalo tráviť čas aj vonku, kde boli deti veľmi aktívne, nielen sa zabávali pri kolektívnych a loptových hrách, ale aj pomáhali pri skrášľovaní prostredia školy. Odmenou bola prechádzka v okolí nášho mestečka a sladká zmrzlina.

            Mgr. Mária Kytková

          • Náš koncoročný výlet do Bratislavy

          • V stredu, 29.05.2024, nadišiel dlho očakávaný deň. Vďaka finančnej pomoci občianskeho združenia Dotyky svetla a p. L. Hölblingovi, žiaci druhého stupňa Špeciálnej základnej školy a Praktickej školy ráno nastúpili do autobusu, ktorý nabral smer - Bratislava.

            Prvá zastávka nášho výletu bola prehliadka Bratislavského hradu. Počas prehliadky sme sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o histórii hradu, ktorý bol kedysi sídlom uhorských kráľov a neskôr významným administratívnym centrom. Hradné múzeum nás očarilo svojimi expozíciami, ktoré nám priblížili históriu a kultúru Slovenska.

            Po prehliadke hradu sme sa vybrali do centra Bratislavy. Prechádzka historickými uličkami Starého Mesta bola ako cesta do minulosti. Na záver nášho výletu nás čakala plavba loďou po Dunaji. Tento zážitok bol pre nás všetkých vrcholom dňa. Plavba nám poskytla nový pohľad na Bratislavu a jej okolie z vodnej hladiny. Videli sme modernú časť mesta aj priľahlé prírodné scenérie, ktoré dotvárajú jedinečný charakter Bratislavy. Spoznali sme bohatú históriu a krásy tohto mesta, strávili sme spolu príjemný čas a vytvorili si nové spomienky, ktoré nám zostanú ešte dlho v pamäti.

            Ing. Kristína Randová

          • So športom je svet krajší

          • Dňa 22. mája 2024 sa žiaci Patrik Ligas, Janka Fuljerová a Naďa Pobočíková z tried B a C variantu zúčastnili športovej akcie s názvom Niečo aj pre nás na pôde Spojenej školy v Púchove.

            Tento deň sa niesol v téme Šport nás baví.  Žiaci súťažili v družstvách podľa škôl, ktoré zastupovali. Počas plnenia športových aktivít ich povzbudzovali žiaci Spojenej školy v Púchove. Po absolvovaní všetkých disciplín sa presunuli na spoločné vyhodnotenie a odovzdávanie cien. Tento športový deň, strávený v kruhu svojich kamarátov zakončili spoločnou diskotékou.

            Tešíme sa na budúci rok!

            „Je dôležité inšpirovať ľudí, nech môžu byť úžasní v čomkoľvek, čo robia.“ Kobe Bryant

            Mgr. Erika Karafová

          • Výlet do EKO parku Piešťany

          • S koncom školského roka je neodmysliteľne spojený aj školský výlet, ktorý deti poteší a zároveň sa niečo nové naučia.

            Tento rok bol pre nás škôlkarov a školákov výnimočný, pretože sme boli na výlete v kontaktnej ZOO v Piešťanoch. Deti sa dostali do bezprostrednej blízkosti zvierat z Afriky, Ázie, Južnej i Severnej Ameriky, Austrálie a samozrejme Európy. Naozaj skutočným zážitkom bola možnosť vstúpiť do klietok, pohladkať si zvieratko alebo ho nakŕmiť. Čakali nás tu nádherné papagáje, sovy i rešpekt vyvolávajúce vtáky emu. Nechýbali dravce, nádherné čierne labute či exotickejšie pelikány, plameniaky alebo žeriavy kráľovské. Veľká radosť v očiach detí bola spojená aj s návštevou zábavného detského parku, ktorý sa nachádzal v bezprostrednej blízkosti ZOO. Deti si zaskákali na trampolínach, gumových loptách, navštívili preliezky a šmýkačky. Všetko tu ešte umocnila jazda vláčikom po areáli Eko parku.

            Touto cestou chceme poďakovať pánovi Mgr. Hölblingovi a občianskemu združeniu Dotyky svetla za financovanie autobusovej dopravy, ktoré prispelo k tomu, že deti absolvovali tento krásny zážitkový výlet.

            Mgr. Ľubomíra Kucková

          • Na krídlach radosti

          • Opäť nadišiel ten čas,

            keď sme prišli medzi vás.

            My sme pekné detičky,

            zo špeciálnej školičky.

            Rúčky prázdne síce máme,

            ale tanec, spev a riekanky

            všetkým zo srdiečka prinášame.

             

            Dňa 23.5.2024 sa deti našej Špeciálnej materskej školy zúčastnili akadémie mesta Bytče na Krídlach radosti, kde spoločne s mestskými škôlkami otvorili brány leta.

            Ústredná téma akadémie sa niesla v duchu ľudových tradícií, detských hier na lúke, či hier pri potoku. Naše deti vystúpili s pásmom ľudových hier, piesní a riekaniek a celé vystúpenie umocnil hudobný doprovod s harmonikou v podaní p. P. Hrobárika.

            Vystúpenie detí prinieslo všetkým prítomným v sále krásny kultúrny zážitok sprevádzaný bezprostredným prejavom detskej radosti.

            Mgr. Kucková Ľubomíra

          • Deň včiel 2024

          • Včely sú považované za najusilovnejšie tvory. Na 1 kg medu musia navštíviť až milión kvetov a sú schopné doletieť až 6 km od úľa. O tom, že sú usilovné svedčí aj fakt, že pracujú približne od štvrtej rána do piatej poobede.

            Aj my v triedach B a C variantu sme si tento deň pripomenuli. Realizovali sme rôzne aktivity, ktoré prebiehali na školskom dvore a ihrisku. Vyrobili sme si krásne čelenky a premenili sme sa na včielky. Potom sme sa rozprávali o mede a vyzdobili sme si poháriky chutným medíkom od pani Babčanovej. Pokračovali sme pri včielke, s ktorou sme si vytvorili krásne tričká a zahrali sme sa na včelárov a včelárky. Krásny včelí deň sme zakončili hrami na školskom ihrisku a chutnou ochutnávkou medových úlikov.

            Pedagogický kolektív tried B a C variantu

          • Parádny deň

          • Dňa 24.05.2024 sa vybraní žiaci z tried B a C variantu zúčastnili kultúrno-športového podujatia Parádny deň, ktoré sa konalo v priestorch Strednej športovej školy v Žiline.

            Hlavnou myšlienkou podujatia bolo budovanie empatie, vzájomná pomoc a búranie bariér medzi zdravými ľudmi a ľuďmi s postihnutím.

            Na pripravených stanovištiach si žiaci vyskúšali rozmanité športové, pohybové a tvorivé aktivity, či jazdu na koni. Počas podujatia tiež prebiehalo fotenie účastníkov. Ako spomienku sme dostali spoločnú vytlačenú fotografiu a odniesli sme si cenu za umiestnenie v súťaži o najparádnejšie tričko.

            Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa znovu o rok!

            Pedagogickí zamestnanci tried B a C variantu

        •  Medzinárodný deň tanca
          • Medzinárodný deň tanca

          • Nádherný slnečný deň, tanec, pohyb, úsmev, veľa radosti a nadšenia.

            Medzinárodný deň tanca bol dňom, kedy sme sa naozaj vybláznili. Nemusíme byť dokonalí, nemusíme robiť dokonalé veci, stačí, ak nás to baví a robí šťastnými. Tanec a pohyb dáva našim deťom energiu, voľnosť a fantáziu, kde môžu byť samé sebou. Okamihy, ktoré spolu zažívame sú momentom toho, kde môžeme vidieť v nedokonalosti dokonalosť, kde radosť je výsledkom nezabudnuteľných chvíľ. Dotancovania Spojená škola internátna Bytča💃 💃 💃 🪇 🪇

            Mgr. Mária Holáčiková

        • Veľký úspech malého futbalistu
          • Veľký úspech malého futbalistu

          • Náš žiak Patrik Ligas z triedy B1 sa v sobotu (18.5.2024) zúčastnil na nábore hráčov so zdravotným znevýhodnením, ktoré sa konalo na futbalovom ihrisku v Bytči pod záštitou Slovenského združenia CP futbalu za asistencie zástupcov medzinárodnej federácie CP futbalu z Veľkej Británie a Nemecka. Patrik predviedol svoj športový talent a zvládol náročný tréning. Odmenou bolo nie len stretnutie s legendou slovenského futbalu, s pánom Dušanom Tittelom, ale hlavne to, že Patrik uspel a stane sa súčasťou futbalového tímu hráčov so zdravotným znevýhodnením. Taktiež si z tohto dňa odniesol veľa zážitkov a skúsenosti. Najvzácnejšou trofejou je pre neho futbalová lopta s podpisom Dušana Tittela. Patrik blahoželáme!

            „Futbal – najplodnejšia forma umenia 20. storočia.“ Bertolt Brecht

             

            Mgr. Erika Karafová

        • Inklúzia medzi deviatakmi a triedou B1
          • Inklúzia medzi deviatakmi a triedou B1

          • V pondelok (20.5.2024) sa naši šikovní deviataci zahrali na učiteľov v triede B1. Každý z nich sa stal osobným vyučujúcim žiakov danej triedy. Po 45 minútach deviataci zhodnotili, že práca učiteľa je naozaj náročná a vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti, sústredenia a láskavosti. Svoju prácu porovnali k vyčerpávajúcemu tréningu v posilňovni. Myslím, že všetci si uvedomili, aká dôležitá je vzájomná spolupráca, rešpekt, pomoc a komunikácia. Saška, Ivka, Silvinka aj Jožko boli výborní pomocníci a svedomití učitelia. Spolupráca s mladšími žiakmi im išla od ruky. Ukázali, že vedia čítať s porozumením a následne zadanú úlohu vysvetliť svojim kamarátom. Veľkí aj malí žiaci boli odmenení zaslúženou jednotkou.

            „Jedno dieťa, jeden učiteľ, jedna kniha, jedno pero vedia zmeniť svet.“

             

            Mgr. Erika Karafová, Mgr. Martina Koišová

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • „ Za Tvoju nehu, mamička, za Tvoju veľkú lásku, za starosť, bozky na líčka, za každú pribudnutú vrásku na Tvojej tvári, na dlaniach, čo zrobené sú celé, nech táto malá básnička tlmočí vďaky tisíceré.“

             

            17. mája 2024 sme v SŠI Bytča privítali všetky mamičky, pre ktoré naše šikovné deti nacvičili zo svojho čistého srdiečka krásny program. Všetci žiaci si dali na svojom vystúpení záležať a maminkám vyčarili úprimný úsmev na perách a v nejednom oku sa zaleskla slzička šťastia a dojatia. Pre našich hostí bolo pripravené aj malé občerstvenie a milý darček na pamiatku.

            Mamky, mamy, maminky, ďakujeme Vám za všetko. Za nekonečnú lásku, opateru, starostlivosť, za prebdené noci, za milé slová a nežné objatia. Znamenáte pre svoje deti všetko! Ste pre nich celým svetom i vesmírom. Aj keď to tak možno niekedy nevyzerá, deti Vás nekonečne ľúbia a vážia si Vás.

             

            „Materstvo je najväčší risk na svete. Je to nádherná sila života. Je ohromné a desivé zároveň. Je to čin nekonečného optimizmu.“

            Mgr. Koišová, Mgr. Poliaková, Ing. Bučová, Mgr. Vyrobík

        • Keď vyrastiem, budem hasičom...
          • Keď vyrastiem, budem hasičom...

          • Vo štvrtok, 16.5.2024, bol pre naše deti v Špeciálnej materskej škole výnimočný deň. Deti s nadšením sledovali, keď sme sa spoločne presunuli do areálu hasičskej stanice v Bytči. Deti obdivovali hasičské autá, terénne vozidlá a v neposlednom rade aj skutočných hasičov. Členovia hasičského zboru nám priblížili svoju náročnú a zodpovednú prácu pri záchrane ľudských životov s ukážkou hasenia požiaru, či ohlásenia zásahu. Predviedli nám svoje uniformy a špeciálny zásahový oblek, ktorý sa používa pri hasení požiaru. Deti mali možnosť prezrieť si kompletnú výbavu hasičského auta, mohli si vyskúšať hasičské prilby a nasadnúť do hasičského auta. Skutočnú radosť však prežívali, keď si vyskúšali, ako sa používa požiarna hadica, a tak sa stali na chvíľu „skutočnými“ hasičmi. Striekali hadicou vodu a hasili požiar. Hasiči sa s deťmi rozlúčili zvukom sirény. Deti prežili nezabudnuteľné okamihy, hasiči boli pre ne veľkou inšpiráciou a vzorom. Ešte raz sa chceme veľmi pekne poďakovať našim hasičom hasičského zboru v Bytči za krásny zážitok a tiež odmenu, ktorú deti dostali.

            Mgr. Denisa Adamová

        • Primárna prevencia proti šikane
          • Primárna prevencia proti šikane

          • Šikanovanie je nežiaduce agresívne správanie. Ide o správanie, ktorého cieľom je zámerne ublížiť, zastrašiť, ohroziť alebo ponížiť iného človeka či skupinu ľudí. Keďže daný jav je čím ďalej tým viac prítomný nielen na školách, ale aj v celej spoločnosti, rozhodli sme sa v tomto smere podporiť šírenie osvety. Dňa 15.5.2024 sme v našej škole, pre žiakov 2. stupňa a PŠ, usporiadali besedu, na ktorej nám mestský policajt, pán Martin Ozánik, priblížil negatíva, nástrahy, dôsledky šikanovania a poradil, ako agresora stopnúť a dôrazne povedať: "NIE". Základom je budovať u detí zdravé sebavedomie a naučiť ich nebáť sa zdôveriť.

            Mgr. Katarína Hrtánková Sečňová